Iașul, oraș al premierelor
Fostă capitală a Moldovei și, de la 1859, a Principatelor Unite, alături de București, Iașul a fost întotdeauna un oraș important pentru cultura și societatea românească. Domnii moldoveni au fost interesați să transforme orașul într-un centru al culturii și spiritualității, ceea ce au și reușit. Astfel, Iașul se poate mândri cu prima universitate modernă din țară. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a fost fondată în anul 1860 de către domnitorul cu același nume, continuând tradiția academică începută încă din vremea lui Vasile Lupu. Ea a fost și este una dintre cele mai performante instituții de învățământ superior din țară, constituindu-se într-un centru important de cercetare și educație. Aici au absolvit importante personalități ale culturii românești, printre care-i amintim pe Grigore T. Popa sau marele istoric A. D. Xenopol.
Teatrul Național ”Vasile Alexandri” este la fel de remarcabil, fiind primul teatru național românesc, inaugurat la 1 decembrie 1896. Evenimentul a coincis și cu inaugurarea uzinei electrice a teatrului, care a marcat începutul iluminatului electric la Iași. Aici a avut loc prima reprezentație teatrală în limba română, chiar în anul inaugurării. Până atunci, centrul artei teatrale ieșene era reprezentat de teatrul evreiesc (primul de acest gen din România), unde spectacolele se vorbeau în idiș.
Tot la Iași se află și primul monument românesc, închinat Regulamentelor Organice (1832). Amplasat în 1834 în Parcul Copou, acesta este mai cunoscut astăzi sub numele de ”obeliscul cu lei”. A fost proiectat de Gheorghe Asachi și realizat de către arhitecții Johan Freywald și Mihail Singurov. El reprezintă un semn de mulțumire adresat de Moldova către Rusia și Imperiul Otoman pentru garantarea autonomiei Moldovei și elaborarea Regulamentelor Organice. Cu o înălțime de 13 metri, rămâne cel mai impunător edificiu din Grădina Copou.
Cultura ieșeană a reușit să se consolideze și să se mențină la nivel înalt de-a lungul întregii istorii a orașului, Iașul fiind și astăzi un centru important pentru cercetători și personalități academice. Fiind al doilea centru universitar al țării, Iașul vibrează de viață studențească și oferă nenumărate ocazii de a învăța și de a participa la diverse evenimente.