Curiozităţi despre Iaşi
"Iaşul este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei. Printre zidurile sale sălăşluiesc comori de artă pe care nici o urbe a României de azi nu le posedă cu atâta îmbelşugare." (Nicolae Iorga) Considerată o adevărată Capitală a Culturii, Iaşiul este un oraş plin de farmec ce ascunde multe clădiri istorice şi poveşti unice, ce merită descoperite şi împărtăşite. Citeşte articolul nostru şi descoperă câteva curiozităţi istorice pe care probabil nu le ştiai.
- Universitatea “Alexandru I. Cuza” este prima universitate românească, fiind inaugurată la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Aceasta a fost înfiinţată la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a lui Mihail Kogâlceanu, fiind opera arhitectului Louis Blanc.
- Prima carte tipărită în provincia istorică Moldova a apărut în Iaşi în anul 1643.
- La Iaşi, se pune în scenă primul spectacol muzical în limba română: Cantata pastorală sau Serbarea păstorilor moldoveni, de Gheorghe Asachi.
- Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” este primul teatru naţional românesc, inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului. Acest moment reprezintă şi începutul iluminatului electric în Iaşi.
- Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat în data de 15 aprilie 1918.
- Grădina Botanică din Iaşi este prima grădină botanică de acest fel din ţară, înfiiţată de naturalistul Anastasie Fătu. A rămas până astăzi cea mai mare grădină botanică din România şi una dintre cele mai mari şi frumoase din Europa.
- Prin extinderea lui, Iașul a devenit legendara urbe a celor 7 coline ce poartă numele de: Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu.