Mausoleul Eroilor din Iași
Dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, acest mausoleu este unul dintre cele mai puțin cunoscute monumente ale orașului Iași. A fost construit între 1928 și 1930 din beton armat, pe marginea șoselei care leagă Miroslava de cartierul Nicolina, în apropiere de mănăstireaa Galata. Hotărârea de a ridica acest monument a fost luată în 1928 și planul cuprindea înhumarea a 6.000 de soldați din comunele județului Iași într-un cimitir cu osuar și obelisc. Planurile obeliscului au fost realizată de Henri Coandă.
Construcția, cu un cub cu latura de 20 de metri la bază, este impresionantă. Ea este vizibilă și din anumimte puncte din oraș. Ea este înconjurată de un cimitir marcat prin șase cruci mari și 600 de cruci mici, unde se odihnesc eroii cadre militare căzuți în Primul Război Mondial. Din ansamblu face parte și cantonul paznicului, unde locuia personalul responsabil cu paza monumentului.
Ansamblul s-a aflat în grija Societății ”Cultul Eroilor” până la instaurarea regimului comunist. A urmat o perioadă de paragină, însă terenul a fost protejat și ranforsat în perioada 1981 – 1983, ceea ce a salvat Mausoleul de la o distrugere lentă și sigură. După Revoluție, când a fost reînființată Societatea ”Cultul Eroilor”, s-a constatat dispariția unei mari părți dintre cruci, a buteliilor care întrețineau Flacăra Eternă și a gardului. Drept urmare, starea în care se află astăzi monumentul nu este foarte bună, iar terenul pe care este situat este disputat în Tribunal. Edificiul central, însă, rămâne în picioare și încă mai atrage numeroși turiști și urmași ai eroilor Primului Război Mondial.