Marile aventuri pe plaiurile Ieșilor ale marilor poeți
Iașul, orașul celor 7 coline și a marilor idei!
Dacă ne uităm în trecut, orașul nostru drag a fost locul unde multe lucruri s-au întâmplat pentru prima dată, cum ar fi: prima mare unire – al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta, primul muzeu literar memorial – Bojdeuca lui Ion Creangă, din Țicău -, primul Muzeu de Istorie Naturală, dar și primul spectacol de teatru în limba română. Acesta a fost preferat și de marii poeți ai literaturii noastre, precum: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Mihail Sadoveanu și Titu Maiorescu, dar și mulți alții.
Dacă te-ai hotărât să faci o vizită în Iași, ești curios să afli aventurile marilor poeți în minunatul nostru oraș? Noi ne-am interasat și vom împărtăși cu tine frânturi din istorie.
Primul poet pe care ți-l vom aduce în atenție este Ion Creangă, humuleșteanul ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în orașul Iași. Aici se căsătorește, devine dascăl și diacon la diferite biserici, până a fost exclus din rândurile clerului, pentru că a divrțat de a sa soție, iar în cele din urmă, a fost numit învățător de Titu Maiorescu la Scoala primară nr.1. Pe 31 decembrie 1889 și-a încheiat călătoria, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași. Ne-a lăsat drept amintire a sa bojdeucă dragă din Țicău, pe care astăzi o putem vizita, servind ca Muzeu literar memorial.
Un alt poet drag nouă este Mihai Eminescu, ce a locuit în capitala Moldovei, unde a avut primul loc de muncă, la Biblioteca Centrală, ca și director, a creat unele din cele mai frumoase poezii de dragoste, inspirație fiindu-i Veronica Micle şi, tot aici, şi-a făcut și cei mai mulţi şi mai statornici prieteni.
Un drum lung a fost parcurs de acesta, pentru a se stabili în orașul celor 7 coline, astfel ajungând aici străbătând cu trenul mai multe țări și orașe: Paris-Berlin-Viena-Lemberg-Suceava-Paşcani-Iaşi, după terminarea studiilor de la universităţile din Viena şi Berlin.
În Iași, ne-a lăsat drept amintire „Teiul lui Eminescu”, din parcul Copou, locul unde poetul își găsea inspirația și unde se întâlnea adesea cu bunul său prieten, Ion Creangă. De asemenea, Plopii fără soț din zona Bucium l-au inspirat pe Eminescu în compunerea poeziei ,,Pe lângă plopii fără soț”, poezie care este dedicată iubitei sale, Veronica Micle.
Unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, Mihail Sadoveanu, a locuit mai bine de 26 de ani în Iași, lăsând în urmă o avere impresionantă. Nu, nu ne referim la bani, ci la romanele sale istorice și de aventuri. În scrierile sale s-au regăsit și descrieri despre lumea țărănească din Moldova. În frumosul nostru oraș, vestitul poet a urmat cursurile Liceului Național și a fost directorul Teatrului Național. Astăzi, drept amintire servește a sa căsuță, construită de Mihail Kogălniceanu, aparținând Muzeului Literaturii Române din Iași, sub denumirea de Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.
Acum, noi spunem că ai mai multe motive să vizitei orașul celor 7 coline, Iași. Te invităm să descoperi aventurile și să vizitezi comorile lăsate de marii noștri poeți români. De cazare să nu te preocupi, pentru că Iassium Residence va avea grijă de acest aspect, tu trebuie doar să te distrezi și să-ți faci multe amintiri plăcute.