Casa Pogor – Muzeul Literaturii
Pe dealul Copoului, cum urci agale dinspre Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, se zărește Muzeul Literaturii din Iași, pe strada Vasile Pogor, numărul 4. O secție principală a acestui muzeu este Casa Memorială „Vasile Pogor”. Acest muzeul este dovada vie a dezvoltării literaturii române din anul 1800 și până în prezent.
Clădirea a fost construită în anul 1850 de către vornicul Vasile Pogor, alături de soția sa Zoe, fiind cunoscută și sub denumirea de „casa cu ferestre luminate”. Imobilul are un lung istoric legat de viața culturală a orașului Iași, fiind loc de întâlnire pentru intelectualitatea orașului, sediu al Societății literare Junimea (fondată în 1863) și al revistei Convorbiri literare (fondată în 1867). În prezent, clădirea este clasată monument istoric.
Cumpărată în 1901 de principesa Maria Moruzzi, care modifică intrarea principală și schimbă fațadele, așezând deasupra balcoanelor blazonul familiei, casa va fi moștenită de fiul ei, Gheorghe Brătianu care în 1938, când pleacă la București, o închiriază rezidenței regale din Iași. Din 1947 aparține Regionalei CFR Iași. Va fi naționalizată și va servi din 1954 Inspecției de Stat pentru Igienă și Protecția Muncii, Regionala Iași. A fost restaurată în 1968 în vederea amenajării muzeului și reparată după cutremurul din 1977.
În cele nouă încăperi de la parter și etaj, plus cele două holuri, sunt prezentate principalele etape și curente literare din ultimele două secole: perioada scriitorilor Costache Conachi, Vasile Alecsandri, Alexandru Donici, Salonul Daciei Literare, scriitorii pașoptiști și unioniști, momentul fondării Societății Junimea și scriitorii junimiști (Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre P. Carp, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ion Slavici și alții), literatura de la Contemporanul și Viața Românească, perioada Garabet Ibrăileanu, sala Masa Umbrelor, sala scriitorilor Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Alexei Mateevici, Calistrat Hogaș, perioada interbelică (George Bacovia, Magda Isanos, Eusebiu Camilar, Nicolae Labiș).
La parterul casei se află biblioteca muzeului. Sunt expuse obiecte cu valoare memorială, tapiserii, tablouri din secolul al XIX-lea, manuscrise (Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu), fotografii originale, ediții prime ale operelor scriitorilor pe parcursul a 150 de ani.
După ce ai terminat de vizitat, te poți caza la noi. Iassium Residence se află vis-a-vis de Muzeul Literaturii, la bulevard. Consultă site-ul nostru unde găsești toate detaliile despre facilitățile pe care le oferim. În plus, găsești descrierea fiecărui apartament și studio în parte. Verifică disponibilitatea apartamentului dorit și fă-ți o rezervare pentru o vacanță de neuitat!