Casa Dosoftei, unul dintre misterele Iașului
Amplasată în apropierea Hotelului Moldova, Palatului Culturii și Bisericii Sf. Nicolae Domnesc, Casa Dosoftei, cunoscută și sub numele de ”Casa cu Arcade”, este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice ale Iașului, fuund și subiectul unor dezbateri aprinse între istorici. Data exactă a construcției sale nu este cunoscută. Ea făcea parte din zidurile bisericii Sf. Nicolae Domnesc, ctitorie a lui Ștefal cel Mare, astfel că primele teorii cu privire la data de construcție a casei o plasau în timpul domniei acestui voievod. O analiză arhitectonică ulterioară, realizată de Orest Tafrali, a plasat construcția edificiului ceva mai târziu, în vremea lui Alexandru Lăpușneanu. Alți cercetători au considerat că imobilul datează din timpul mitropolitului Dosoftei, servind drept reședință pentru acesta, dar și drept sediu al tiparniței sale. De aici se trage și numele de ”Casa Dosoftei”. Totuși, disputa nu s-a încheiat aici. În anii ’60 ai secolului trecut, s-au efectuat cercetări arheologice sub casă. Acestea au scos la iveală existența unui cimitir de secol XVII. Acest detaliu mută data probabilă a construcției Casei Dosoftei undeva la nivelul secolului al XVIII-lea.
Ultimele cercetări arată faptul că, de fapt, această casă nu a servit drept reședință pentru mitropoliții Moldovei, ci a aparținut unui negustor necunoscut nouă. Argumentele istoricilor care susțin această ipoteză se referă la arhitectura clădirii. Ea are două camere în spate, cu ferestre mici și pătrate, al căror rol nu putea fi decât acela de depozitare, și două încăperi în față, mai bine luminate, servind drept locuință și prăvălie. Pridvorul cu arcade avea rolul de a adăposti marfa expusă spre vânzare. Dacă această ipoteză este adevărată, Casa Dosoftei este ultima dugheană negustorească ce supraviețuiește din vechea mahala Sfânta Vineri. Ea este similară arhitectonică altor clădiri cu destinație similară din Turcia, semn că negustorul cu pricina era, cel mai probabil, otoman.
Indiferent de perioada din care datează cu adevărat, Casa Dosoftei este o bijuterie arhitectonică a vechii arhitecturi ieșene. Faptul că a supraviețuit bombardamentelor din cele două Războaie Mondiale este un adevărat miracol, datorat poate și faptului că materialul de construcție folosit este piatra. Casa Dosoftei găzduiește, astăzi, secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. Aici putem vedea documente și tipărituri medievale și premoderne, de o deosebită valoare istorică și culturală. De asemenea, în Casa Dosoftei poate fi văzută și o tiparniță de secol XVII, păstrată într-o stare deosebit de bună.