Biserica Sfinții Trei Ierarhi
Situată în centrul orașului Iași, pe Bulevardul Ștefan cel Mare (fosta Ulița Mare), ctitoria de la 1639 a voievodului Vasile Lupu este una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice din Iași, faimoasă pentru bogata ornamentație exterioară ce reprezintă motive geometrice sculptate în piatră, având influențe românești, armenești, georgiene, grecești etc.
Din punct de vedere arhitectonic, biserica Trei Ierarhi se încadrează în stilul epocii, fiind construită în plan triconc, cu două turle (pe naos și pronaos). Boltirea se realizează prin sistemul moldovenesc de arcade suprapuse. Contraforții edificiului și ferestrele cu arcade în acoladă aduc aminte de stilul gotic transilvan. Elementele structive și decorative interioare au influențe rusești și persane. Acest amestec armonios de elemente diverse denotă ideile ctitorului Vasile Lupu, privitoare la unitatea Bisericii Ortodoxe.
Biserica a fost gândită ca necropolă domnească, după modelul bizantin urmat de voievodul Vasile Lupu. În 1641, lăcașul de cult a primit moaștele Cuvioasei Parascheva, trimise de patriarhia de la Constantinopol în semn de recunoștință pentru ajutorul oferit de către domnul moldav instituției. Moaștele au fost păstrate în Biserica Trei Ierarhi până la mutarea lor în Catedrala Mitropolitană, la 23 aprilie 1887. În gropnița bisericii se odihnesc ctitorul Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și domnitorul Unirii, Alexandru Ioan Cuza.
Edificiul a găzduit și importante instituții culturale de-a lungul timpului. Academia Vasiliană, întemeiată de însuși ctitorul său, a contribuit la dezvoltarea culturii în Iași și în Moldova în general. Aici a funcționat și o tipografie care a realizat prima lucrare tipărită din Moldova, Cazania lui Varlaam. Astăzi, Biserica Sf. Trei Ierarhi este un important obiectiv turistic, datorită frumoasei ornamentații exterioare, dar și datorită statutului de necropolă domnească. Recent renovată, ea reprezintă un punct de atracție pentru turiști din țară și de peste hotare, fiind unul dintre cele mai apreciate monumente ale arhitecturii moldovenești.