Cinci motive pentru a vizita Iașul
Când ești întrebat de cele mai frumoase orașe din țară, cel mai probabil îți vin în gând Sibiu, Brașov, Cluj sau chiar București. Moldova este menționată doar atunci când vine vorba de mănăstiri, mâncare și prețuri mici. Ei bine, o singură vizită în orașul Iași îți poate contrazice părerile și te poate face să îți dorești să revii. Situat pe șapte dealuri, orașul are o gamă generoasă de oportunități turistice care pot să-i mulțumească pe iubitorii de istorie, de natură sau pe turistul pasionat de muzee. Iată câteva motive pentru care orașul Iași merită să fie vizitat:
- Te bucuri de natură în mijlocul orașului
Parcul Copou din Iași a obținut nemurirea în mintea tuturor românilor datorită lucrării poetului național al țării, Mihai Eminescu. Te poți relaxa cu o plimbare sub copacii feerici menționați în versurile lui Eminescu sau te poți bucura de minunățiile naturii cu o plimbare în Grădina Botanică, cea mai mare și cea mai veche din România.
- Orașul celor mai mari scriitori români
Printr-o escapadă în Iași ai ocazia să descoperi locurile în care au crescut sau compus marii scriitori români. Numeroase nume sonore și-au lăsat amprenta peste aceste meleaguri, câteva dintre acestea fiind: Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogălniceanu sau Ion Creangă. Poți începe cu o vizită la Bojdeuca lui Ion Creangă, în care a locuit scriitorul, dar și parcul Copou, unde se află celebrul Tei, locul de inspirație al poetului Mihai Eminescu.
- #VinlaIași
România este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de vinuri, regiunea pantelor acoperite de soare și foarte bune prietene cu strugurii, din regiunea Iași, aducând un mare aport în acest domeniu. Pentru o experință plăcută și o aromă deosebită, poți încerca degustări de vinuri din frumoasele pivnițe ale Mănăstirii Cetățuia sau Mănăstirii Bucium.
- Preparate tradiționale moldovenești
Orașul Iași este un paradis chiar și pentru gurmanzi, care vor găsi aici o mulțime de restaurante cu specific moldovenesc, unde se servesc celebrele bucate tradiționale din care nu lipsesc tochitura moldovenească și ciorba rădăuțeană, însoțite de un vin bun.
- Loc încărcat de istorie
Mai mult decât un simplu oraș, Iași este o întreagă cultură. Ce ar fi acesta fără Filarmonica Moldova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Catedrala Mitropolitană, Palatul Culturii sau Mănăstirea Cetățuia? De toate trebuie să te bucuri obligatoriu în vizita ta la Iași.
Știai că…
- există o legendă care spune că statuia din fața Palatului Culturii nu ar fi a lui Ștefan cel Mare, ci a unui domnitor Polonez? Conform zvonurilor, se spune că au existat două comenzi de statui, una din România și una din Polonia, iar după finalizarea lor, s-ar fi produs o confuzie, iar Ștefan cel Mare ar fi ajuns la Cracovia. Dovadă stă în coroana cu cruci catolice de pe capul statuii din Iași.
- cartea cea mai mică din România se află la Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu”?
- prima universitate din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”) se află la Iași?
- grădina botanică din Iași este prima din România, înființată în 1856?
- bojdeuca lui Creangă este primul muzeu literar din țară?
De vrei să intri într-o lume inspirată de cultură, te așteptăm în orașul „celor șapte coline”. Iar pentru o experiență completă și o amintire deosebită, recomandăm cazările de tipul aparthotel Iassium. Liniștit și dotat modern cu tot ce ai nevoie, este locul potrivit în care să te simți confortabil.