Mănăstirea Golia, perla arhitectonică din centrul orașului
Mănăstirea Golia este amplasată în Târgul Cucu, una dintre cele mai circulate zone din oraș. Actualul edificiu, ctitorit de Vasile Lupu în 1650, a fost ridicat pe ruinele unei biserici cu o sută de ani mai veche, despre care nu se știe decât că a fost ctitoria boierului Ioan Golâi, de unde și numele pe care-l poartă. Atracțiile ansamblului arhitectonic sunt frumoasa biserică edificată într-un stil unic pentru zona Moldovei, zidurile impunătoare, fortificate și turnul care oferă turiștilor o priveliște superbă asupra orașului. Recent renovată, ea este un monument de arhitectură care merită vizitat de oricine.
Biserica mănăstirii, situată în centrul ansamblului, este unică prin îmbinarea de stiluri, predominând barocul și bizantinul. Trebuie să luăm aminte la faptul că, la vremea ridicării monumentalului lăcaș de cult, barocul era un stil tânăr, în plin avânt în vestul Europei. Un alt element unic îl constituie cele șapte turle ale bisericii, toate diferite între ele. Acest lucru îi face pe istoricii de artă să considere că au fost construite în epoci diferite și influențate de multiplele restaurări suferite de biserică de-a lungul timpului. Înălțimea edificiului este de 30 de metri, lungimea de 30 metri și lățimea de 13 metri, Golia fiind una dintre cele mai mari biserici de mănăstire din Moldova.
Zidurile sunt înalte de 9 metri și groase de un metru, fiind prevăzute cu bastioane în cele patru colțuri și un impunător turn clopotniță, înalt de 29 de metri, refăcut la 1900. Zidurile au, la interior, o centură de sprijin folosită în trecut pentru patrulare, semn că Golia avea o însemnătate militară sporită. Ea servea drept adăpost, în caz de primeșdie, pentru locuitorii vechiului Iași, dar și ca bastion de apărare în cazul unei invazii, datorită poziției sale ce permite o bună acoperire vizuală a zonei înconjurătoare.